Gaan we de finale nu wel winnen, of blijven we weer zitten met een kater !!!

Fanzone

omhoog
53 users have voted.

Omdat het veertig jaar geleden is dat Nederland naar het WK in Argentinie ging en daar uiteindelijk in de finale kwam, willen Steffen Elgersma (FILM & FORUM) en Marloes Reuvers (Bibliotheek Rivierenland)  hierbij stil staan door een reeks evenementen te organiseren in cultureel centrum De Pluk te Geldermalsen. Het WK'78 geeft de mogelijkheid om zowel de politieke kant van toen in beeld te brengen als de sportieve. 

 

Op 4 maart komt het politieke aspect voornamelijk aan bod door de vertoning van de Argentijnse film Cordero de Dios. Deze film speelt zich af in het jaar dat centraal staat: 1978. Videla, de dictator is aan de macht, en mensen die zich tegen de junta verzetten worden opgepakt. Na deze film zullen drie personen hun eigen ervaringen vertellen. Alledrie, Frits Barend (journalist), Alejandra Slutzky (schrijfster) en dr. Roelf Haan (econoom) hebben het land alledrie op hun eigen manier leren kennen. Frits was er als verslaggever, Alejandra groeide er als meisje op (totdat haar vader werd opgepakt) en dr. Roelf Haan (econoom) werkte daar als docent tussen 1975 en 1981. Aanvang: 16.30 uur. 

 

De drie andere evenementen zijn vooral op het voetbal gericht. Op 26 april (aanvang 20.00 uur) komt Jeroen Siebelink (auteur van de biografie De Lange), Wim van der Aar (heeft allerlei amateur beelden die op het WK van '78 zijn gemaakt), Ernie Brandts, Pierre Vermeulen, Petra Nanninga (dochter van Dick) en Santiago Cimadevilla (bandeon-speler).  

 

Op 26 mei (aanvang: 20.00 uur) komt de biograaf van Wim Rijsbergen, Andre Hoogeboom en doen we een WK quiz. Nadere invulling van deze avond moet nog gedaan worden. Hij zal geïnterviewd worden door een sportverslaggever en we zullen een uitgebreide quiz doen (daarvoor schakelen we ook graag jullie hulp in).

 

Op 23 juni spelen we bij VV Tricht een voetbalwedstrijd met prominenten en mensen die graag mee willen doen. De bedoeling is dat we een sponsor zien te vinden die de shirts regelt (COPA) van zowel het Nederlands Elftal uit '78 en shirts van Argentijnen. Er is contact met in Nederland wonende Argentijnen en het moet wel lukken om een team van Argentijnen op de been te brengen. Na afloop willen we graag een bbq houden om te eindigen met een veiling met boeken en de shirts met handtekening. Mensen die we zullen vragen zijn de mensen die in komende maanden meedoen, dus Frits Barend, Jeroen Siebelink(heeft al toegezegd), Santiago Cimadevilla (toegezegd), Ernie Brandts en Pierre Vermeulen. Ook zal Freek de Jonge gevraagd worden en John Rep (om aftrap te verrichten).

 

De bedoeling is dat we aan het eind van deze mooie rit zoveel mogelijk geld hebben ingezameld voor het goede doel (H.I.J.O.S., een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor de nabestaanden van de slachtoffers van het Videla-regime). We zullen vragen of er iemand van deze organisatie aanwezig zal zijn om het bedrag in ontvangst te nemen en uitleg te geven van wat er met het geld gaat gebeuren.

 

Uiteraard hopen we jullie ook op 4 maart te kunnen verwelkomen in De Pluk. Jullie zijn van harte uitgenodigd! 

 

Met vriendelijke groet.

 

Marloes Reuvers en Steffen Elgersma