De Kraai van Minerva

De Kraai van Minerva.

Natuurlijk kwam de uil deze week meermaals in het nieuws. Thierry bracht deze mythologie onder de aandacht van ‘het gewone’ volk van Nederland. De uil van Minerva was in de klassieke oudheid een symbool van kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. De heer Baudet heeft heel politiek Nederland op zijn kop gezet door vanuit het niets, met een eigen geluid, de top te bestormen. Onz...e eigen Thierry, Peter Meurs, is geïnspireerd geraakt door deze vreemde vogel en aan de hand van ‘de Kraai van Minerva ‘kwam hij met een plan van aanpak om de koers die tot nu toe werd gevolgd volledig om te gooien.
Alvorens hij de opstelling bekend maakte gaf hij een speech.
‘En zo staan we hier, vanmiddag, te elfder ure, letterlijk, te midden van de brokstukken van wat ooit de grootste en mooiste selectie was die de wereld ooit heeft gekend.. Een selectie die alle uithoeken…’De grootste en mooiste selectie, dus, die de wereld ooit heeft gekend.
Een selectie die alle uithoeken van de wereld bestreek. Die vol zelfvertrouwen was, en die het mooiste voetbal, de mooiste goals en de mooiste baltovenaars heeft voortgebracht die ooit onder de sterrenhemel heeft bestaan.
Wij vonden het best vreemd wat hij allemaal zei maar je wilt zo’n jongen ook niet afvallen. Zijn plan van aanpak, of beter gezegd, zijn ‘kraai van Minerva’ stond op een klein A5 papiertje gekrabbeld en bleek niet uit zijn eigen brein te komen maar letterlijk afgekeken van het programma Kelderklasse 15. Vanaf minuut 1 zouden uw helden een op een gaan spelen achterin. Yoram zou dan niet als voorstopper maar als verdedigende middenvelder fungeren en de links- en rechtshalf zouden knijpen en FJ aansluiten bij Bram waardoor Joël er overheen zou gaan en Guus en Niels diep zouden staan. Een op een als nummer laatst tegen de gedeeld koploper met spelers die zelf totaal niet beschikken over enig voetbalwijsheid. Grappig, zou Baudet ook beschikken over een achterban zonder enige kennis van politiek? Zo ja dan heeft Peter inderdaad veel weg van deze man.
Jerry was als dank voor bewezen diensten door Peter op skivakantie gestuurd. Mike mocht zijn plaatsje onder de lat overnemen. In de uitwedstrijd eerder dit seizoen mocht Jerry 8 maal vissen dus dit verklaarde ook wel deze keeperswissel. Daarbij heb je natuurlijk ook niets aan Mike in de spits. Roos werd door Peter vakkundig als leider bij de JO17-2 neergezet zodat hij daar ook geen last van had. Om te voorkomen dat Bomber zijn voetbalpakje uit de kast zou halen mocht hij in de plaats daarvan lekker fluiten. Jan Willem, Roel, Ewout en ik mochten op de bank plaatsnemen. U ziet, Peter deed er alles aan om een goed resultaat te boeken vandaag.
Zowaar bleek tactiek te werken. Lekvogels, trouwens de tegenstander van vandaag, snapte niets van onze opstelling. Vooral de verdekte voorstopper wat eigenlijk geen voorstopper was maar een verdedigende middenvelder die hoog stond bracht veel verwarring. Tot de rust wisten we de boel goed dicht te houden en zelfs wat kansjes af te dwingen. In de rust begon Peter weer van wal te steken; ‘Want op deze dag, nu we in deze crisis verkeren, deze schemer, deze zonsondergang, op deze dag is de kraai van Minerva dan toch opgestegen. Vandaag is Tricht 4 ofwel de grootste ofwel het gedeeld grootste of wel het één na grootste team van Nederland geworden.’
Wij vonden het wat overdreven om dit zo te stellen na een helft de 0 te houden tegen de nr 2 van onze competitie en best vreemd wat hij zei maar je wilt zo’n jongen ook niet afvallen.
Slechts Ewout mocht zich opwarmen en invallen bij het begin van de tweede helft. Roel, JW en ik werden compleet genegeerd. Dat wij alle drie de 40 aantikken of reeds hebben gedaan zou hier wel eens een rol in kunnen spelen.
80 minuten konden we kranig weerstand bieden. Toen dacht Frans Jan in een vlaag van verstandsverbijstering dat hij weer een korfballer was. Met een snoekduik ving hij de bal en had hem klemvast. Doordat hij dit in de 16 deed kon Bomber niet anders dan naar de penaltystip wijzen. Mike dook goed richting de hoek maar helaas heeft hij dezelfde handicap als Jerry, 45 cm tekort. Wij kregen nog wat kansjes maar het gif was verdwenen. Dat het toen ook nog 0-2 werd was slechts interessant voor de statistieken,
Na afloop sprak Peter nog tot ons; ‘En vandaag, en dat voel je ook in het veld, vandaag hebben we gekozen om weer te strijden. Weer te dromen, weer te hopen, weer te vechten. En als ik nu terugkijk op de afgelopen drie jaar, dan is dat het sterkste gevoel wat ik heb. Wat wij samen hebben bereikt, die zin om weer te bouwen, die zin om er weer voor te gaan, dat geloof in de toekomst. En daar wil ik jullie voor bedanken.’ Wij vonden het wat vreemd wat hij zei maar je wilt zo’n jongen ook niet afvallen.

Gerhard