Opvoedkundig hoogstandje voor Kabouters! (3-8)

198 fans

Na twee wedstrijden te hebben gewonnen, liepen onze ‘galacticos’ met het hoofd in de wolken en droop het zelfvertrouwen eraf. Er moest echt iets gebeuren, want het liep de spuigaten uit. Merijn verscheen op trainen met een tattoo WZTWZDB (Wij Zijn Tricht, Wij Zijn De Beste) op z’n bovenarm, Tommy parkeerde z’n in ‘camouflage kleuren gespoten fiets’ pontificaal voor de ingang van het fietsenrek, Julian had steevast een T-shirt onder z’n wedstrijdtenue met de tekst ‘Love You Mama’ voor als hij weer eens zou scoren en dus het shirt zou tonen aan het publiek, Rutger kwam voor de training met een overschrijvingsformulier de bestuurskamer ingelopen waarop z’n nieuwe club al stond ingevuld; BarCeLONa. De rest van het team had de laatste tijd meer gezamenlijke ‘selfies’ op Facebook en twitter gepost, dan die gasten van ‘pietitie’!

Als coach voel je je dan echt aan je lot overgelaten als de ‘heren’ op trainen zich veel te goed voelen om ook maar iets van een trainer aan te nemen; omdat ze “het toch al kunnen”. Nonchalante balletjes achter het standbeen, trucjes op plaatsen op het veld waar het helemaal niet kan, ballen hooghouden als er geen tegenstander in de buurt is…verschrikkelijk was het. En dat met de voorzitter langs het trainingsveld, zo nét voor de Kerst!! Ik zag de witte zakdoekjes al half uit de zakken van de supporters hangen…

Er moest dus echt iets gebeuren om de mannetjes weer met beide beentjes op de grond te krijgen. Ik had ze al op het kunstgrasveld gezet, omdat ze daar nog nooit op hadden gespeeld. Ik had met de trainer van MVV’58 afgesproken dat we zonder keeper zouden spelen, wat ze ook al niet eerder hadden gedaan. Maar zou dat voldoende zijn om ze eens een stevig lesje in nederigheid te leren? Gelukkig kwam de leiding van MVV’58 mij net voor aanvang van de wedstrijd tegemoet met een verzoek wat precies zou voldoen aan mijn wens: “mag er een jongetje bij ons meedoen van de F3”? YESSS, dacht ik en ik antwoorde: “Natuurlijk mag dat en laat hem alsjeblieft de hele wedstrijd spelen!”.

Na een indrukwekkende minuut stilte (wat beide teams uitstekend deden), startte de goed leidende scheidsrechter Yorrick de Jongh de wedstrijd. In eerste instantie had mijn tactische meesterzet helemaal geen effect, want eerst soleerde Tommy op onnavolgbare wijze door de sterke verdediging van MVV’58, waarna Rutger ‘Messi’ de Goei mijn plannetje met een sublieme solo bijna in de prullenbak deed belanden, door de 2-0 op het scorebord te schieten. Nee toch, dacht ik nog; het zal toch niet weer een overwinning worden? Ik zag de zelfingenomen koppies bij oma en opa op zondag alweer voor me!! Maar gelukkig werd er vóór rust nog 3 x gescoord door De f-speler van MVV’58, waardoor we met 2-3 de limonade in het warme kleedlokaal konden opzoeken. Wat een heerlijk gevoel was dat, ze waren wat stiller dan normaal; “ze zijn best wel goed”, werd er stilletjes gefluisterd.

Na de pauze waren onze jongens er steevast van overtuigd dat ze de wedstrijd alsnog zouden kunnen doen kantelen en eerlijk gezegd was ik er zelf ook wel bang voor, want het zelfvertrouwen spatte er weer vanaf. Gelukkig verslikte onze laatste man zich lelijk in een terugspeelbal en kon Meteren wat gemakkelijk 2-4 aantekenen. Maar weer kwam Rutger aanzetten met een prachtige aansluitingstreffer door een verwoestend schot in de bovenhoek; neeeeee, toch niet dit weer hé, dacht ik! Zul je zien dat de jongens een geweldige comeback gaan maken en uit verslagen positie alsnog op heroïsche wijze de overwinning uit het vuur gaan slepen. Je zou het de dinsdag erop maar op het trainingsveld krijgen! Dat wil je toch echt niet meemaken als trainer!

Ik was daarna echt opgelucht dat de F-speler het heft in handen nam en het doel van MVV’58 dichtspijkerde en tussendoor nog wat doelpuntjes maakte, want anders was de ellende echt niet te overzien geweest. Bij een stand van 3-8 met nog 2 minuten te spelen rekende Rutger zijn team nog even hardop voor dat we nou nog 6x moesten scoren om toch nog te winnen! Gelukkig kwam dat er niet meer van en was alle energie uit de jongens gehaald en was mijn plannetje meer dan geslaagd. Ik had echt weer volle zin om aanstaande dinsdag weer te gaan schaven aan deze ruwe pareltjes. Maar toen de zakjes chips waren uitgedeeld en de plannetjes om de Sinterklaasintocht bij elkaar te gaan kijken op tv waren gemaakt, viel het me op dat de teleurstelling van korte duur was, want ik hoorde ze tegen elkaar zeggen: “wij zijn toch beter, want zij speelden vals” en "wij hebben de penalty's gewonnen met 4-2". Ik hou m’n hart vast voor dinsdag!

De reporter

Bekijk hier alle foto’s:

De selectie bestond vandaag uit: Jorrit Versteegh, Milan van de Berg, Julian Merks, Sam van Dijken, Tommy Korzaan, Rutger de Goei, Dyon Sterk en Merijn Walderveen